Privacy Policy

GLOCO MALAYSIA SDN. BHD. together with its parent and sister companies ("us", "we", or "GLOCO", which also includes its affiliates) is the author and publisher of the internet resource www.ghealth.com, the mobile application 'gHealth' and other GLOCO's services (together "Website") on the world wide web as well as the software and applications provided by GLOCO, including but not limited to the mobile application 'gHealth', the software and applications of the brand names 'gHealth' and GLOCO's software and applications(together with the Website, referred to as the " Services").

This privacy policy ("Privacy Policy" or this " Policy") explains how we collect, use, share, disclose and protect Personal Data about the Users of the Services, including the Practitioners (as defined in the Terms of Use, which may be accessed via the following weblink https://ghealth.com (the "Terms of Use"), the End-Users (as defined in the Terms of Use), and the visitors of Website (jointly and severally referred to as "you" or "Users" in this Privacy Policy). We created this Privacy Policy to demonstrate our commitment to the protection of your privacy and your Personal Data. Your use of and access to the Services is subject to this Privacy Policy and our Terms of Use. Any capitalized term used but not defined in this Privacy Policy shall have the meaning attributed to it in our Terms of Use.

Please read the following Privacy Policy for this Website, the mobile application 'gHealth' and GLOCO's software and applications before proceeding to access and use the same.

By using our website, you are explicitly consenting that any and all your personal data and other information provided, keyed-in by you and further collected, stored and transmitted by GLOCO from this website may be used, processed, shared and disclosed for such purposes and to such persons in accordance with GLOCO's website privacy statement.

GLOCO will not be liable for any loss or damage including without limitation, indirect or consequential loss or damage, or any loss or damage whatsoever arising from loss of data or profits arising out of, or in connection with, the use of this website.

BY USING THE SERVICES OR BY OTHERWISE GIVING US YOUR INFORMATION, YOU WILL BE DEEMED TO HAVE READ, UNDERSTOOD AND AGREED TO THE PRACTICES AND POLICIES OUTLINED IN THIS PRIVACY POLICY AND AGREE TO BE BOUND BY THE PRIVACY POLICY. YOU HEREBY CONSENT TO OUR COLLECTION, USE AND SHARING, DISCLOSURE OF YOUR INFORMATION AS DESCRIBED IN THIS PRIVACY POLICY. WE RESERVE THE RIGHT TO CHANGE, MODIFY, ADD OR DELETE PORTIONS OF THE TERMS OF THIS PRIVACY POLICY, AT OUR SOLE DISCRETION, AT ANY TIME. IF YOU DO NOT AGREE WITH THIS PRIVACY POLICY AT ANY TIME, DO NOT USE ANY OF THE SERVICES OR GIVE US ANY OF YOUR INFORMATION. IF YOU USE THE SERVICES ON BEHALF OF SOMEONE ELSE (SUCH AS YOUR CHILD) OR AN ENTITY (SUCH AS YOUR EMPLOYER), YOU REPRESENT THAT YOU ARE AUTHORISED BY SUCH INDIVIDUAL OR ENTITY TO (I) ACCEPT THIS PRIVACY POLICY ON SUCH INDIVIDUAL'S OR ENTITY'S BEHALF, AND (II) CONSENT ON BEHALF OF SUCH INDIVIDUAL OR ENTITY TO OUR COLLECTION, USE AND DISCLOSURE OF SUCH INDIVIDUAL'S OR ENTITY'S INFORMATION AS DESCRIBED IN THIS PRIVACY POLICY.

1. COLLECTION OF PERSONAL DATA

1.1 Generally some of the Services require us to know who you are so that we can best meet your needs. When you access the Services, or through any interaction with us via emails, telephone calls or other correspondence, we may ask you to voluntarily provide us with certain information that personally identifies you or could be used to personally identify you. You hereby consent to the collection of such information by GLOCO. Without prejudice to the generality of the above, information collected by us from you may include (but is not limited to) the following:

(i) contact data (such as your email address and phone number);

(ii) demographic data (such as your gender, your date of birth and your pin code);

(iii) data regarding your usage of the services and history of the appointments made by or with you through the use of Services;

(iv) insurance data (such as your insurance carrier and insurance plan);

(v) other information that you voluntarily choose to provide to us (such as information shared by you with us through emails or letters.

1.2 The information collected from you by GLOCO may constitute 'Personal Data' or 'Sensitive Personal Data' under the Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA").

"Personal Data" means any information in our possession that relates to a natural person, which, either directly or indirectly, in combination with other information in our possession, is capable of identifying such person.

1.3 The Personal Data Protection Act 2010 further defines "Sensitive Personal Data" of a person to mean Personal Data about that person relating to:

(i) physical, physiological and mental health condition;

(ii) religious beliefs or other beliefs of a similar nature;

(iii) commission or alleged commission of offence;

(iv) political opinions.

1.4 GLOCO will be free to use, collect and disclose information that is freely available in thepublic domain for the purpose as intended by your sharing of information in the public domain.

2. PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

2.1 General

This Policy relates to all Personal Data and Sensitive Personal Data which is in our possession or which will be collected by us in the future throughout your time with us. This Policy supplements but does not supersede nor replace any other consent you may have previously provided to us in respect of your Personal Data and Sensitive Personal Data, and your consent herein are in addition to any rights which we may have at law to collect, use, process or disclose.

2.2 How We Collect

We collect your Personal Data and Sensitive Personal Data mostly directly from you through:

  • Medical software, database and apps;

· Medical visits at clinics, hospitals and other forms of medical institution;

  • Various Application and/or Registration Forms;
  • Medical records;
  • Documents and records given as part of the application process;
  • Enquiry Forms;
  • Request Forms; and
  • Previous qualification related documents and/or certificates.

There may be instances where your Personal Data and Sensitive Personal Data are collected through third parties or external sources which are not restricted to the following:

· Third parties such as previous medical clinics, hospitals and institutions, law enforcement agencies and other governmental entities;

  • Third party service providers incidental or in relation to the above; or
  • Public domains for publicly available data.

2.3 What We Collect

For optimal medical, healthcare and administrative services, we need to collect various Personal Data and sometimes, Sensitive Personal Data from you. Generally, the Personal Data that we collect and process include, but are not limited to:-

  • Name;

· Identification Number (NRIC for Malaysian citizens and Passport Number non-citizen);

  • Contact details (telephone number, address, email address, etc)
  • Photo;
  • Previous qualifications;
  • Parents/Guardians' marital status;
  • Medical record and details;
  • Emergency contact person(s) details;
  • Billing related information;
  • Employment/Occupation;

· Any other details as per required in all application and/or registration forms and other forms issued by us; and

· Any other information deemed related through chat, reminder, survey, questionnaire or any other formats.

The provision of all information that we requested in the relevant forms is mandatory unless otherwise specified to ensure that your application or request will be processed efficiently. Your failure in providing us with the relevant information may prevent us from processing your application or request.

When you subscribe to our Services, we may collect your information through technology such as your web browser type, Internet Protocol (IP) address, domain name, user profiles, cookies, Android ID, third party analytics services, for e.g. Google Analytics.

We may collect information from third parties or other permissible or authorized sources, such as information regarding healthcare experts, solution providers which you have engaged, or the types of products or services which you have received through our selected providers or other service providers, or where you have given your consent via third parties' website to disclose to us information relating to you.

2.4 Purpose of the Personal Data

Your Personal Data and Sensitive Personal Data are collected and processed for, but not limited to, the following purposes:-

  • To process application for admission;
  • To maintain your personal details and medical records;
  • To provide you an update on the products/software offered;
  • To manage usage or admission into gHealth;

· To communicate to patients and medical practitioners on any important announcements/updates/offers;

· To update on products/packages/updates from business partners or business associates;

· To collect information for relevant local or international statutory authorities or third party service providers related to healthcare products;

  • To care for the medical needs of patients;

· To manage and respond to enquiries by the patients and medical practitioners;

· To provide the relevant administrative support, counselling and pastoral services;

  • To administer the fee and other payment; and

· Any other purposes related to the services provided by GLOCO and gHealth.

2.5 Disclosure of Your Personal Data

We will keep your Personal Data and Sensitive Personal Data as strictly confidential unless written consent was given to us to disclose them or if the disclosure is within the ambit of permitted disclosure under the prevailing PDPA or guidelines.

We may however, disclose your information to the non-exhaustive list of third parties below:-

  • GLOCO's business partners or business associates;
  • GLOCO's group of companies or their appointed agencies;
  • Medical institutions, clinics and hospitals;
  • Professional bodies;

· Third parties which provide healthcare services and/or products such as health and lifestyle products, insurance and takaful, etc; and

  • Other relevant institutions or companies.

We will not transfer your Personal Data and Sensitive Personal Data to a country outside of Malaysia unless:-

· We have your consent (express or implied through your subscription of our website and/or mobile application); and

· The receiving country's data protection laws provide an adequate level of data protection.

2.6 Data Security

We use commercially reasonable physical, managerial and technical safeguards to preserve the integrity and security of your data and will not knowingly allow access to anyone outside of GLOCO, other than you or as described in this Policy.

2.7 Your Rights

Under the PDPA, you have the following rights to:-

  • Request for access to your data and obtain copies of such data;

· Require us to correct any Personal Data relating to you which is inaccurate for the purpose for which it is being used; and

· To take action to stop the use of, erase, and/or dispose of inaccurate data.

Should you wish to exercise the rights above, you may do so through a written request together with a prescribed fee.

The request may be forwarded to us through:

Personal Data Protection Officer

GLOCO MALAYSIA SDN. BHD

A-G-13A & A-01-13A, Block A, Merchant Square,

No.1, Jalan Tropicana Selatan 1,

PJU 3, 47410 Petaling Jaya,

Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Email : support@ghealth.com

Tel : 1300 88 6008

Fax : 60-378830990

2.8 Disposal of Data

As Personal Data and Sensitive Personal Data should not be retained for longer than its required purpose, we have the obligation to ensure that your Personal Data are destroyed and/or permanently deleted after a period of time. We will delete your Personal Data and Sensitive Personal Data in accordance with our internal procedures.

2.9 Governing Law

This Policy is governed by and shall be construed in accordance with the laws of Malaysia and hereby is submitted to the jurisdiction of the Malaysian courts.

3. PRIVACY STATEMENTS

3.1 ALL USERS NOTE:

This section applies to all users.

3.1.1 Accordingly, a condition of each User's use of and access to the Services is their acceptance of the Terms of Use, which also involves acceptance of the terms of this Privacy Policy. Any User that does not agree with any provisions of the same has the option to discontinue the Services provided by GLOCO immediately.

3.1.2 All the information provided to GLOCO by a User, including Personal Data or any Sensitive Personal Data, is voluntary. You understand that GLOCO may use certain information of yours, which has been designated as Personal Data or Sensitive Personal Data under the Personal Data Protection Act 2010, (a) for the purpose of providing you the Services, (b) for commercial purposes and in an aggregated or non-personally identifiable form for research, statistical analysis and business intelligence purposes, (c) for sale or transfer of such research, statistical or intelligence data in an aggregated or non-personally identifiable form to third parties and affiliates, (d) for communication purpose so as to provide you a better way of booking appointments and for obtaining feedback in relation to the Practitioners and their practice, (e) debugging customer support related issues. GLOCO also reserves the right to use information provided by or about the User for the following purposes:

(i) Publishing such information on the Website.

(ii) Contacting Users for offering new products or services.

(iii) Contacting Users for taking product and Service feedback.

(iv) Analyzing software usage patterns for improving product design and utility.

(v) Analyzing anonymized practice information for commercial use.

If you have voluntarily provided your Personal Data to GLOCO for any of the purposes stated above, you hereby consent to such collection and use of such information by GLOCO.

3.1.3 Collection, use and disclosure of information which has been designated as Personal Data or Sensitive Personal Data under the Personal Data Protection Act 2010 requires your express consent. By affirming your assent to this Privacy Policy, you provide your consent to such use, collection and disclosure as required under applicable law.

3.1.4 You are responsible for maintaining the accuracy of the information you submit to us, such as your contact information provided as part of account registration. If your Personal Data changes, you may correct, delete inaccuracies, or amend information by making the change on our member information page or by contacting us through support@ghealth.com. We will make good faith efforts to make requested changes in our then active databases as soon as reasonably practicable. If you provide any information that is untrue, inaccurate, out of date or incomplete (or becomes untrue, inaccurate, out of date or incomplete), or GLOCO has reasonable grounds to suspect that the information provided by you is untrue, inaccurate, out of date or incomplete, GLOCO may, at its sole discretion, discontinue the provision of the Services to you. There may be circumstances where GLOCO will not correct, delete or update your Personal Data, including (a) where the Personal Data is opinion data that is kept solely for evaluative purpose; and (b) the Personal Data is in documents related to a prosecution if all proceedings relating to the prosecution have not been completed.

3.1.5 If you wish to cancel your account or request that we no longer use your information to provide you Services, contact us through support@ghealth.com. We will retain your information for as long as your account with the Services is active and as needed to provide you the Services. We shall not retain such information for longer than is required for the purposes for which the information may lawfully be used or is otherwise required under any other law for the time being in force. After a period of time, your data may be anonymized and aggregated, and then may be held by us as long as necessary for us to provide our Services effectively, but our use of the anonymized data will be solely for analytic purposes. Please note that your withdrawal of consent, or cancellation of account may result in GLOCO being unable to provide you with its Services or to terminate any existing relationship GLOCO may have with you.

3.1.6 If you wish to opt-out of receiving non-essential communications such as promotional and marketing-related information regarding the Services, please send us an email at support@ghealth.com.

3.1.7 GLOCO may require the User to pay with a credit card, wire transfer, debit card or cheque for Services for which subscription amount(s) is/are payable. GLOCO will collect such User's credit card number and/or other financial institution information such as bank account numbers and will use that information for the billing and payment processes, including but not limited to the use and disclosure of such credit card number and information to third parties as necessary to complete such billing operation. Verification of credit information, however, is accomplished solely by the User through the authentication process. User's credit-card/debit card details are transacted upon secure sites of approved payment gateways which are digitally under encryption, thereby providing the highest possible degree of care as per current technology. However, GLOCO provides you an option not to save your payment details. User is advised, however, that internet technology is not full proof safe and User should exercise discretion on using the same.

3.1.8 Due to the communications standards on the Internet, when a User or the End-User or anyone who visits the Website, GLOCO automatically receives the URL of the site from which anyone visits. GLOCO also receives the Internet Protocol (IP) address of each User's computer (or the proxy server a User used to access the World Wide Web), User's computer operating system and type of web browser the User is using, email patterns, as well as the name of User's ISP. This information is used to analyze overall trends to help GLOCO improve its Service. The linkage between User's IP address and User's personally identifiable information is not shared with or disclosed to third parties. Notwithstanding the above, GLOCO may share and/or disclose some of the aggregate findings (not the specific data) in anonymized form (i.e., non-personally identifiable) with advertisers, sponsors, investors, strategic partners, and others in order to help grow its business.

3.1.9 The Website uses temporary cookies to store certain data (that is not sensitive personal data) that is used by GLOCO and its service providers for the technical administration of the Website, research and development, and for User administration. In the course of serving advertisements or optimizing services to its Users, GLOCO may allow authorized third parties to place or recognize a unique cookie on the User's browser. The cookies however, do not store any Personal Data of the User. You may adjust your internet browser to disable cookies. If cookies are disabled you may still use the Website, but the Website may be limited in the use of some of the features.

3.1.10 A User may have limited access to the Website without creating an account on the Website. Unregistered Users can make appointments with the doctors by providing their name and phone number. In order to have access to all the features and benefits on our Website, a User must first create an account on our Website. To create an account, a User is required to provide the following information, which such User recognizes and expressly acknowledges is Personal Data allowing others, including GLOCO, to identify the User: name, User ID, email address, country, ZIP/postal code, age, phone number, password chosen by the User and valid financial account information. Other information requested on the registration page, including the ability to receive promotional offers from GLOCO, is optional. GLOCO may, in future, include other optional requests for information from the User to help GLOCO to customize the Website to deliver personalized information to the User.

3.1.11 This Privacy Policy applies to Services that are owned and operated by GLOCO. GLOCO does not exercise control over the sites displayed as search results or links from within its Services. These other sites may place their own cookies or other files on the Users' computer, collect data or solicit Personal Data from the Users, for which GLOCO is not responsible or liable. Accordingly, GLOCO does not make any representations concerning the privacy practices or policies of such third parties or terms of use of such websites, nor does GLOCO guarantee the accuracy, integrity, or quality of the information, data, text, software, sound, photographs, graphics, videos, messages or other materials available on such websites. The inclusion or exclusion does not imply any endorsement by GLOCO of the website, the website's provider, or the information on the website. If you decide to visit a third party website linked to the Website, you do this entirely at your own risk. GLOCO encourages the User to read the privacy policies of that website.

3.1.12 The Website may enable User to communicate with other Users or to post information to be accessed by others, whereupon other Users may collect such data. Such Users, including any moderators or administrators, are not authorized GLOCO representatives or agents, and their opinions or statements do not necessarily reflect those of GLOCO, and they are not authorized to bind GLOCO to any contract. GLOCO hereby expressly disclaims any liability for any reliance or misuse of such information that is made available by Users or visitors in such a manner.

3.1.13 GLOCO does not collect information about the visitors of the Website from other sources, such as public records or bodies, or private organisations, save and except for the purposes of registration of the Users (the collection, use, storage and disclosure of which each End User must agree to under the Terms of Use in order for GLOCO to effectively render the Services).

3.1.14 GLOCO maintains a strict "No-Spam" policy, which means that GLOCO does not intend to sell, rent or otherwise give your e-mail address to a third party without your consent.

3.1.15 GLOCO has implemented best international market practices and security policies, rules and technical measures to protect the personal data that it has under its control from unauthorised access, improper use or disclosure, unauthorised modification and unlawful destruction or accidental loss. However, for any data loss or theft due to unauthorized access to the User's electronic devices through which the User avails the Services, GLOCO shall not be held liable for any loss whatsoever incurred by the User.

3.1.16 GLOCO implements reasonable security practices and procedures and has a comprehensive documented information security programme and information security policies that contain managerial, technical, operational and physical security control measures that are commensurate with respect to the information being collected and the nature of GLOCO's business.

3.1.17 GLOCO takes your right to privacy very seriously and other than as specifically stated in this Privacy Policy, will only disclose your Personal Data in the event it is required to do so by law, rule, regulation, law enforcement agency, governmental official, legal authority or similar requirements or when GLOCO, in its sole discretion, deems it necessary in order to protect its rights or the rights of others, to prevent harm to persons or property, to fight fraud and credit risk, or to enforce or apply the Terms of Use.

3.2 PRACTITIONERS NOTE:

This section applies to all Practitioners.

3.2.1 As part of the registration as well as the application creation and submission process that is available to Practitioners on GLOCO, certain information, including Personal Data or Sensitive Personal Data is collected from the Practitioners.

3.2.2 All the statements in this Privacy Policy apply to all Practitioners, and all Practitioners are therefore required to read and understand the privacy statements set out herein prior to submitting any Personal Data or Sensitive Personal Data to GLOCO, failing which they may be required to leave the Services, including the Website immediately.

3.2.3 Practitioners' personally identifiable information, which they choose to provide to GLOCO, is used to help the Practitioners describe and identify themselves. This information is exclusively owned by GLOCO. You will be the owner of your information and you consent to GLOCO collecting, using, processing and/or disclosing this information for the purposes hereinafter stated. GLOCO may use such information for commercial purposes and in an aggregated or non-personally identifiable form for research, statistical analysis and business intelligence purposes, and may sell or otherwise transfer such research, statistical or intelligence data in an aggregated or non-personally identifiable form to third parties and affiliates. GLOCO also reserves the right to use information provided by or about the Practitioner for the following purposes:

(i) Publishing such information on the Website.

(ii) Contacting Practitioners for offering new products or services.

(iii) Contacting Practitioners for taking product feedback.

(iv) Analyzing software usage patterns for improving product design and utility.

(v) Analyzing anonymized practice information including financial, and inventory information for commercial use.

3.2.4 GLOCO automatically enables the listing of Practitioners' information on its Website for every 'Doctor' or 'Clinic' added to a Practice using its software. The Practitioner information listed on Website is displayed when End-Users search for doctors on Website, and the Practitioner information listed on Website is used by End-Users to request for doctor appointments. Any personally identifiable information of the Practitioners listed on the Website is not generated by GLOCO and is provided to GLOCO by Practitioners who wish to enlist themselves on the Website, or is collected by GLOCO from the public domain. GLOCO displays such information on its Website on an as-is basis making no representation or warranty on the accuracy or completeness of the information. As such, we strongly encourage Practitioners to check the accuracy and completeness of their information from time to time, and inform us immediately of any discrepancies, changes or updates to such information. GLOCO will, however, take reasonable steps to ensure the accuracy and completeness of this information.

3.2.5 GLOCO may also display information for Practitioners who have not signed up or registered for the Services, provided that the Practitioners have consented to GLOCO collecting, processing and/or disclosing their information on the Website. Such Practitioners are verified by GLOCO or its associates, and GLOCO makes every effort to capture accurate information for such Practitioners. However, GLOCO does not undertake any liability for any incorrect or incomplete information appearing on the Website for such Practitioners.

3.3 END-USERS NOTE:

This section applies to all End-Users.

3.3.1 As part of the registration/application creation and submission process that is available to End-Users on this Website, certain information, including Personal Data or Sensitive Personal Data is collected from the End-Users.

3.3.2 All the statements in this Privacy Policy apply to all End-Users, and all End-Users are therefore required to read and understand the privacy statements set out herein prior to submitting any Personal Data or Sensitive Personal Data to GLOCO, failing which they may be required to leave the GLOCO immediately.

3.3.3 If you have inadvertently submitted any such information to GLOCO prior to reading theprivacy statements set out herein, and you do not agree with the manner in which such information is collected, processed, stored, used or disclosed, then you may access, modify and delete such information by using options provided on the Website. In addition, you can, by sending an email to support@ghealth.com, inquire whether GLOCO is in possession of your personal data, and you may also require GLOCO to delete and destroy all such information.

3.3.4 End-Users' personally identifiable information, which they choose to provide on the Website is used to help the End-Users describe/identify themselves. Other information that does not personally identify the End-Users as an individual, is collected by GLOCO from End-Users (such as, patterns of utilization described above) and is exclusively owned by GLOCO. GLOCO may also use such information in an aggregated or non-personally identifiable form for research, statistical analysis and business intelligence purposes, and may sell or otherwise transfer such research, statistical or intelligence data in an aggregated or non-personally identifiable form to third parties and affiliates. In particular, GLOCO reserves with it the right to use anonymized End-User demographics information and anonymized End-User health information for the following purposes:

(i) Analyzing software usage patterns for improving product design and utility.

(ii) Analyzing such information for research and development of new technologies.

(iii) Using analysis of such information in other commercial product offerings of GLOCO.

(iv) Sharing analysis of such information with third parties for commercial use.

3.3.5 GLOCO will communicate with the End-Users through email, phone and notices posted on the Website or through other means available through the service, including text and other forms of messaging. The End-Users can change their e-mail and contact preferences at any time by logging into their "Account" at www.ghealth.com and changing the account settings.

3.3.6 At times, GLOCO conducts a User survey to collect information about End-Users' preferences. These surveys are optional and if End-Users choose to respond, their responses will be kept anonymous. Similarly, GLOCO may offer contests to qualifying End-Users in which we ask for contact and demographic information such as name, email address and mailing address. The demographic information that GLOCO collects in the registration process and through surveys is used to help GLOCO improve its Services to meet the needs and preferences of End-Users.

3.3.7 GLOCO may keep records of electronic communications and telephone calls received and made for making appointments or other purposes for the purpose of administration of Services, customer support, research and development and for better listing of Practitioners.

3.3.8 All GLOCO employees and data processors, who have access to, and are associated with the processing of sensitive personal data, are obliged to respect the confidentiality of every End-Users' Personal Data or Sensitive Personal Data. GLOCO has put in place procedures and technologies as per good industry practices and in accordance with the applicable laws, to maintain security of all personal data from the point of collection to the point of destruction. Any third-party data processor to which GLOCO transfers Personal Data shall have to agree to comply with those procedures and policies, or put in place adequate measures on their own.

3.3.9 GLOCO may also disclose or transfer End-Users' personal and other information provided by a User, to a third party as part of reorganization or a sale of the assets of a GLOCO corporation division or company. Any third party to which GLOCO transfers or sells its assets to will have the right to continue to use the personal and other information that End-Users provide to us, in accordance with the Terms of Use.

3.3.10 To the extent necessary to provide End-Users with the Services, GLOCO may provide their Personal Data to third party contractors who work on behalf of or with GLOCO to provide End-Users with such Services, to help GLOCO communicate with End-Users or to maintain the Website. Generally these contractors do not have any independent right to share this information, however certain contractors who provide services on the Website, including the providers of online communications services, may use and disclose the Personal Data collected in connection with the provision of these Services in accordance with their own privacy policies. In such circumstances, you consent to us disclosing your Personal Data to contractors, solely for the intended purposes only.

3.4 CASUAL VISITORS NOTE:

This section applies to all Casual Visitors.

3.4.1 No sensitive personal data is automatically collected by GLOCO from any casual visitors of this website, who are merely perusing the Website.

3.4.2 Nevertheless, certain provisions of this Privacy Policy are applicable to even such casual visitors, and such casual visitors are also required to read and understand the privacy statements set out herein, failing which they may be required to leave this Website immediately.

3.4.3 If you, as a casual visitor, have inadvertently browsed any other page of this Website prior to reading the privacy statements set out herein, and you do not agree with the manner in which such information is obtained, collected, processed, stored, used, disclosed or retained, merely quitting this browser application should ordinarily clear all temporary cookies installed by GLOCO. All visitors, however, are encouraged to use the "clear cookies" functionality of their browsers to ensure such clearing / deletion, as GLOCO cannot guarantee, predict or provide for the behaviour of the equipment of all the visitors of the Website.

3.4.4 You are not a casual visitor if you have willingly submitted any personal data to GLOCO through any means, including email, post or through the registration process on the Website. All such visitors will be deemed to be, and will be treated as, Users for the purposes of this Privacy Policy, and in which case, all the statements in this Privacy Policy apply to such persons.

4. CONFIDENTIALITY AND SECURITY

4.1 Your Personal Data is maintained by GLOCO in electronic form on its equipment, and on the equipment of its employees. Such information may also be converted to physical form from time to time. GLOCO takes all necessary precautions to protect your Personal Data both online and off-line, and implements reasonable security practices and measures including certain managerial, technical, operational and physical security control measures that are commensurate with respect to the information being collected and the nature of GLOCO's business.

4.2 No administrator at GLOCO will have knowledge of your password. It is important for you to protect against unauthorized access to your password, your computer and your mobile phone. Be sure to log off from the Website when finished. GLOCO does not undertake any liability for any unauthorised use of your account and password. If you suspect any unauthorized use of your account, you must immediately notify GLOCO by sending an email to support@ghealth.com. You shall be liable to indemnify GLOCO due to any loss suffered by it due to such unauthorized use of your account and password.

4.3 GLOCO makes all User information accessible to its employees, agents or partners and third parties only on a need-to-know basis, and binds only its employees to strict confidentiality obligations.

4.4 Part of the functionality of the Website is assisting the doctors to maintain and organise such information. We may, therefore, retain and submit all such records to the appropriate authorities, or to doctors who request access to such information.

4.5 Part of the functionality of the Website is assisting the patients to access information relating to them. We may, therefore, retain and submit all such records to the relevant patients, or to their doctors.

4.6 Notwithstanding the above, GLOCO is not responsible for the confidentiality, security or distribution of your Personal Data by our partners and third parties outside the scope of our agreement with such partners and third parties. Further, GLOCO shall not be responsible for any breach of security or for any actions of any third parties or events that are beyond the reasonable control of GLOCO including but not limited to, acts of government, computer hacking, unauthorised access to computer data and storage device, computer crashes, breach of security and encryption, poor quality of Internet service or telephone service of the User etc.

4.7 Please note that our selected providers which provide you with products and/or services via the Website, for e.g., medical professionals such as doctors, dentists, pharmacists, etc are strictly bound by professional privilege or patient confidentiality and are bound by the relevant codes of conduct of their professions as governed by their respective professional bodies. We do not, and will not, accept any obligations of confidentiality with respect to any communications other than those expressly stated in our Terms of Use and Privacy Policy.

4.8 Your use of the services via the Website and publication or posting of questions, answers, comments, discussion or other features are private between you and our selected provider. You should consider carefully before disclosing any kind of individual-specific and personally-identifiable information in any public feature as it may be seen and collected by third parties who may use such for other purposes, of which we do not have control of. Kindly exercise discretion in publication or posting of any sensitive information.

5. HOW WE USE COOKIES

5.1 "Cookies" is information placed on an individual's computer hard drive to enable the individual to more easily communicate and interact with a website. We may use cookies to customise your experience on our website. Cookies help us to monitor how many times a user has visited a particular website and identify which pages have been accessed.

5.2 A cookie does not give us access to your computer or any information about you, other than the data you choose to share with us. If you prefer you may decline any cookies from www.ghealth.com and the mobile application 'gHealth' through the management of your web browser. This may prevent you from taking full advantage of the website.

6. SHARING OF YOUR PERSONAL DATA

6.1 When using your information for the purpose for which it was collected, we may need to disclose it within our group of companies and to our related and/or associated companies, licensees, business partners and/or service providersand where necessary, to any party who undertakes to keep your personal data confidential in carrying out the Purposes mentioned above, whether within or outside Malaysia. When this happens we will require such third parties with whom we share your information with to handle your information using the same level of care that we apply.

6.2 We may use and disclose your Personal Data for the following purposes:

(i) to send you promotional materials on behalf of our group of companies, our business partners and/or associates which we think you may find interesting.

(ii) to analyze software usage patterns for improving product design and utility.

(iii) to analyze such information for research and development of new technologies.

(iv) to use analysis of such information in other commercial product offerings of GLOCO or its business partners and/or associates.

(v) to share analysis of such information with third parties for commercial use.

6.3 If you have previously agreed to us using your Personal Data for direct marketing purposes, you may change your mind at any time by writing to or emailing us at support@ghealth.com.

7. LINKS TO OTHER WEBSITES

7.1 Please keep in mind that www.ghealth.com and the mobile application 'gHealth' may contain links or references to other websites outside of our control. Once you have used these links to leave our website, you should note that we do not have any control over that other website. Therefore, we shall not be responsible for the protection and privacy of any information which you provide whilst visiting such websites and this privacy statement does not govern such websites. You are required to exercise caution and look at the privacy statement applicable to the website in question.

8. CHANGE TO PRIVACY POLICY

8.1 GLOCO may update this Privacy Policy at any time, with or without advance notice. In the event there are significant changes in the way GLOCO treats User's personally identifiable information, or in the Privacy Policy itself, GLOCO will display a notice on the Website or send Users an email, as provided for above, so that you may review the changed terms prior to continuing to use the Services. As always, if you object to any of the changes to our terms, and you no longer wish to use the Services, you may contact support@ghealth.com to deactivate your account. Unless stated otherwise, GLOCO's current Privacy Policy applies to all information that GLOCO has about you and your account.

8.2 If a User uses the Services or accesses the Website after a notice of changes has been sent to such User or published on the Website, such User hereby provides his/her/its consent to the changed terms.

9. CHILDREN'S AND MINOR'S PRIVACY

9.1 In respect of minors (i.e. individuals under 18 years of age) or individuals not legally competent to give consent, you confirm that you are the parent or guardian or person who has parental responsibility over them or the person appointed by court to manage their affairs or that they have appointed you to act for them, to consent on their behalf to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Policy.

10. CONSENT TO THIS POLICY

10.1 You acknowledge that this Privacy Policy is a part of the Terms of Use of the Website and the other Services, and you unconditionally agree that becoming a User of the Website and its Services signifies your (i) assent to this Privacy Policy, and (ii) consent to GLOCO using, collecting, processing and/or disclosing your Personal Data in the manner and for the purposes set out in this Privacy Policy. Your visit to the Website and use of the Services is subject to this Privacy Policy and the Terms of Use.

10.2 To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family members, spouse, other dependents (if you are an individual), directors, shareholders, employees, representatives, agents (if you are a corporate entity/an organisation) and/or other individuals, you confirm that you have explained (or will explain) to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Policy.

11. LANGUAGE OF THIS PRIVACY POLICY

11.1 In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Privacy Policy is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

12. CONTACTING US

12.1 For any inquiries or complaint or to request access and/or correction of the personal data or relating to this Privacy Policy and the Terms of Use or otherwise relating to any use of your personal data by us, you may contact us at the following contact details.

Mailing Address:

Personal Data Protection Officer

GLOCO MALAYSIA SDN. BHD

A-G-13A & A-01-13A, Block A, Merchant Square,

No.1, Jalan Tropicana Selatan 1,

PJU 3, 47410 Petaling Jaya,

Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Email : support@ghealth.com

Tel : 1300 88 6008

Fax : 60 - 378830990

Last update: [22 July 2019]


Dasar Privasi

GLOCO MALAYSIA SDN. BHD. bersama-sama dengan syarikat induk dan berkaitannya ("kami" atau "GLOCO", yang juga termasuk sekutunya) adalah pengarang dan penerbit sumber internet www.ghealth.com, aplikasi mudah alih 'gHealth' dan perkhidmatan GLOCO lain (secara kolektif dirujuk sebagai "Laman Web") di web seluruh dunia serta perisian dan aplikasi yang disediakan oleh GLOCO, termasuk tetapi tidak terhad kepadaaplikasi mudah alih 'gHealth', perisian dan aplikasi jenama 'gHealth' dan perisian dan aplikasi GLOCO (bersama-sama dengan Laman Web, dirujuk sebagai "Perkhidmatan").

Dasar privasi ini ("Dasar Privasi" atau " Dasar" ini) menerangkan bagaimana kami mengumpul, menggunakan, berkongsi, mendedahkan dan melindungi Data Peribadi tentang Pengguna Perkhidmatan, termasuk Pengamal (sebagaimana ditakrifkan dalam Syarat Penggunaan, yang boleh diakses melalui weblink https://ghealth.com ("Syarat Penggunaan"), Pengguna Akhir (seperti yang ditakrifkan dalam Syarat Penggunaan), dan pelawat Laman Web (secara bersama dan secara masing-masing dirujuk sebagai "anda" atau "Pengguna" dalam Dasar Privasi ini). Kami menyediakan Dasar Privasi ini bagi menunjukkan komitmen kami untuk melindungi privasi anda dan Data Peribadi anda. Penggunaan dan akses kepada Perkhidmatan ini adalah tertakluk kepada Dasar Privasi ini dan Syarat Penggunaan kami. Mana-mana istilah yang berhuruf besar yang digunakan tetapi tidak ditakrifkan dalam Dasar Privasi ini akan mempunyai makna yang berkaitan diberikannya dalam Syarat Penggunaan kami.

Sila baca Dasar Privasi berikut bagi Laman Web ini, aplikasi mudah alih 'gHealth' dan perisian dan aplikasi GLOCO sebelum meneruskan untuk mengakses dan menggunakan yang sama.

Dengan menggunakan laman web kami, anda secara jelas bersetuju bahawa apa-apa dan semua maklumat peribadi anda dan maklumat lain yang diberikan, yang dimasukkan oleh anda dan selanjutnya dikumpulkan, disimpan dan dihantar oleh GLOCO dari laman web ini boleh digunakan, diproses, dikongsi dan didedahkan untuk tujuan-tujuan dan kepada pihak-pihak menurut kenyataan privasi di laman web GLOCO.

GLOCO tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tetapi tidak terhad kepada, kehilangan atau kerosakan secara tidak langsung atau akibat, atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul akibat kehilangan data atau kehilangan keuntungan yang timbul daripada, atau berkaitan dengan, penggunaan laman web ini.

DENGAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN KAMI ATAU SEBALIKNYA MEMBERIKAN INFORMASI ANDA KEPADA KAMI, ANDA DIANGGAP TELAH MEMBACA, MEMAHAMI DAN BERSETUJU KEPADA AMALAN-AMALAN DAN POLISI-POLISI YANG DINYATAKAN DALAM DASAR PRIVASI INI DAN ANDA BERSETUJU UNTUK TERIKAT DENGAN TERMA-TERMA DASAR PRIVASI INI. ANDA DENGAN INI BERSETUJU KEPADA PENGUMPULAN, PENGGUNAAN DAN PERKONGSIAN, PENDEDAHAN MAKLUMAT ANDA SEPERTI YANG DINYATAKAN DALAM DASAR PRIVASI INI. KAMI MERIZABKAN HAK UNTUK MENGUBAH, MEMINDA, MENAMBAH ATAU MEMADAMKAN MANA-MANA BAHAGIAN TERMA-TERMA DALAM DASAR PRIVASI INI, MENGIKUT BUDI BICARA KAMI, DAN PADA BILA-BILA MASA. JIKA ANDA TIDAK BERSETUJU DENGAN DASAR PRIVASI INI PADA BILA-BILA MASA, SILA JANGAN MENGGUNAKAN SEBARANG PERKHIDMATAN KAMI ATAU MEMBERIKAN APA-APA MAKLUMAT ANDA. JIKA ANDA MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN BAGI PIHAK ORANG LAIN (SEPERTI ANAK ANDA) ATAU ENTITI (SEPERTI PEKERJA ANDA), ANDA MEMBERI REPRESENTASI BAHAWA ANDA TELAH DIBERIKUASA OLEH INDIVIDU ATAU ENTITI TERSEBUT UNTUK (I) MENERIMA DASAR PRIVASI INI BAGI PIHAK INDIVIDU ATAU ENTITI TERSEBUT, DAN (II) MEMBERI PERSETUJUAN BAGI PIHAK INDIVIDU ATAU ENTITI TERSEBUT TERHADAP PENGUMPULAN, PENGGUNAAN DAN PENDEDAHAN MAKLUMAT INDIVIDU ATAU ENTITI SEPERTI YANG DINYATAKAN DALAM DASAR PRIVASI INI.

1. PENGUMPULAN DATA PERIBADI

1.1 Secara amnya, sebahagian Perkhidmatan kami memerlukan kami untuk mengetahui siapa anda supaya kami dapat memenuhi keperluan anda. Apabila anda mengakses Perkhidmatan, atau melalui sebarang interaksi dengan kami melalui e-mel, panggilan telefon atau cara surat-menyurat lain, kami mungkin meminta anda untuk secara sukarela memberi kami maklumat tertentu yang boleh mengenal pasti anda secara peribadi atau boleh digunakan untuk mengenal pasti anda secara peribadi. Anda dengan ini bersetuju dengan pengumpulan maklumat tersebut oleh GLOCO. Tanpa menjejaskan kenyataan am di atas, maklumat yang dikumpul oleh kami daripada anda mungkin termasuk (tetapi tidak terhad kepada) yang berikut:

(i) data perhubungan (seperti alamat e-mel dan nombor telefon anda);

(ii) data demografi (seperti jantina anda, tarikh lahir dan kod pin anda);

(iii) data mengenai penggunaan perkhidmatan dan rekod temujanji yang telah dibuat oleh atau dengan anda melalui penggunaan Perkhidmatan;

(iv) data insurans (seperti pembawa insurans dan pelan insurans anda);

(v) maklumat lain yang anda secara sukarela memilih memberikan kepada kami (seperti maklumat yang dikongsi oleh anda dengan kami melalui e-mel atau surat).

1.2 Maklumat yang dikumpulkan daripada anda oleh GLOCO mungkin terdiri daripada 'Data Peribadi' atau 'Data Peribadi Sensitif' di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA").

"Data Peribadi" bermaksud apa-apa maklumat dalam simpanan kami yang berkaitan dengan seseorang individu, yang, sama ada secara langsung atau tidak langsung, bersamaan dengan maklumat lain dalam simpanan kami, mampu mengenal pasti individu tersebut.

1.3 Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 selanjutnya mentakrifkan "Data Peribadi Sensitif" sebagai Data Peribadi mengenai seseorang yang berkaitan dengan:

(i) keadaan kesihatan fizikal, fisiologi dan mental;

(ii) kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang serupa;

(iii) pelakuan atau pengataan pelakuan apa-apa kesalahan;

(iv) pendapat politiknya.

1.4 GLOCO akan bebas untuk menggunakan, mengumpul dan mendedahkan maklumat yang tersedia secara bebas dalam domain awam untuk tujuan yang dimaksudkan oleh perkongsian maklumat anda dalam domain awam.

2. POLISI PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

2.1 Pernyataan Umum

Dasar ini berkaitan dengan semua Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif yang berada dalam simpanan kami atau yang akan dikumpulkan oleh kami pada masa akan datang sepanjang masa anda bersama kami. Dasar ini merupakan tambahan kepada dan tidak mengatasi atau menggantikan apa-apa persetujuan lain yang mungkin telah diberikan oleh anda kepada kami sebelum ini berkenaan dengan Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif anda, dan persetujuan anda di sini adalah sebagai tambahan kepada sebarang hak yang mungkin kami ada di bawah undang-undang untuk mengumpul, menggunakan, memproses atau mendedahkan.

2.2 Bagaimana Kami Kumpulkan

Kami mengumpul Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif anda kebanyakannya secara langsung daripada anda melalui:

  • Perisian, pangkalan data dan aplikasi perubatan;

· Lawatan perubatan di klinik, hospital dan lain-lain bentuk institusi perubatan;

  • Pelbagai Borang Permohonan dan/atau Pendaftaran;
  • Rekod perubatan;

· Dokumen dan rekod yang diberikan sebagai sebahagian daripada proses permohonan;

  • Borang Pertanyaan;
  • Borang Permintaan; dan
  • Dokumen dan/atau sijil kelayakan terdahulu.

Mungkin terdapat keadaan di mana Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif anda dikumpulkan melalui pihak ketiga atau sumber luaran yang tidak terhad kepada yang berikut:

· Pihak ketiga seperti klinik perubatan, hospital dan institusi terdahulu, agensi penguatkuasaan undang-undang dan entiti kerajaan yang lain;

· Pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang bersampingan atau berkaitan dengan perkara di atas; atau

  • Domain awam untuk data awam yang tersedia.

2.3 Apa yang Kami Kumpulkan

Untuk perkhidmatan perubatan, penjagaan kesihatan dan pentadbiran yang optimum, kami perlu mengumpul pelbagai Data Peribadi dan kadang-kadang, Data Peribadi Sensitif daripada anda. Secara umumnya, Data Peribadi yang kami kumpulkan dan memproses termasuk, tetapi tidak terhad kepada:-

  • Nama;

· Nombor Pengenalan (Kad pengenalan bagi warganegara Malaysia dan Nombor Pasport bagi bukan warganegara);

· Butiran hubungan (nombor telefon, alamat, alamat e-mel, dan sebagainya);

  • Foto;
  • Kelayakan sebelumnya;
  • Status perkahwinan ibu bapa / penjaga;
  • Rekod dan butiran-butiran perubatan;
  • Butiran mengenai orang hubungan kecemasan;
  • Maklumat berkaitan pengebilan;
  • Pekerjaan;

· Sebarang butiran lain yang diperlukan dalam semua borang permohonan dan/atau pendaftaran dan borang lain yang dikeluarkan oleh kami; dan

· Sebarang maklumat lain yang dianggap berkaitan melalui sembang, peringatan, tinjauan, soal selidik atau sebarang format lain.

Pembekalan kesemua maklumat yang kami minta dalam borang yang berkaitan adalah mandatori kecuali dinyatakan sebaliknya untuk memastikan permohonan atau permintaan anda akan diproses secara efisien. Kegagalan anda untuk memberi kami maklumat yang relevan mungkin menghalang kami daripada memproses permohonan atau permintaan anda.

Apabila anda melanggan Perkhidmatan kami, kami mungkin mengumpul maklumat anda melalui teknologi seperti jenis pelayar web anda, alamat Internet Protocol (IP), nama domain, profil pengguna, cookies, pengenalan Android, perkhidmatan analisis pihak ketiga, sebagai contohnya Google Analytics.

Kami mungkin mengumpul maklumat daripada pihak ketiga atau sumber lain yang dibenarkan atau telah diberi kuasa, seperti maklumat mengenai pakar penjagaan kesihatan, penyedia penyelesaian yang telah anda lantik, atau jenis produk atau perkhidmatan yang telah anda terima melalui pembekal kami yang terpilih atau pembekal perkhidmatan lain, atau di mana anda telah memberikan persetujuan anda melalui laman web pihak ketiga untuk mendedahkan kepada kami maklumat yang berkaitan dengan anda.

2.4 Tujuan Data Peribadi

Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif anda dikumpulkan dan diproses untuk, tetapi tidak terhad kepada, tujuan-tujuan berikut:-

  • Untuk memproses permohonan kemasukan;

· Untuk mengekalkan maklumat peribadi dan rekod perubatan anda;

· Untuk memberi anda maklumat terkini mengenai produk/perisian yang ditawarkan;

· Untuk menguruskan penggunaan atau kemasukan ke gHealth;

· Untuk berkomunikasi dengan pesakit dan pengamal perubatan mengenai sebarang pengumuman/maklumat terkini/tawaran penting;

· Untuk memberi maklumat terkini produk/pakej/maklumat terkini daripada rakan niaga atau sekutu perniagaan;

· Untuk mengumpulkan maklumat untuk pihak berkuasa berkanun tempatan atau antarabangsa yang berkaitan atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga berkaitan dengan produk penjagaan kesihatan;

  • Untuk menjaga keperluan perubatan pesakit;

· Untuk mengurus dan memberi maklumbalas kepada pesakit dan pengamal perubatan;

· Untuk memberi sokongan pentadbiran, kaunseling dan perkhidmatan pastoral berkaitan;

  • Untuk menguruskan yuran dan bayaran lain; dan

· Sebarang tujuan lain yang berkaitan dengan perkhidmatan yang disediakan oleh GLOCO dan gHealth.

2.5 Pendedahan Data Peribadi Anda

Kami akan menyimpan Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif anda secara sulit dengan ketat melainkan persetujuan bertulis telah diberikan kepada kami untuk mendedahkannya atau jika pendedahan itu berada dalam lingkungan pendedahan yang dibenarkan di bawah PDPA atau garis panduan yang sedia ada.

Walau bagaimanapun, kami boleh mendedahkan maklumat anda kepada senarai pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

  • Rakan niaga atau sekutu perniagaan GLOCO;

· Kumpulan syarikat GLOCO atau agensi yang dilantik oleh mereka;

  • Institusi perubatan, klinik dan hospital;
  • Badan profesional;

· Pihak ketiga yang membekalkan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan/atau produk seperti produk kesihatan dan gaya hidup, insurans dan takaful, dan lain-lain; dan

  • Institusi atau syarikat lain yang berkaitan.

Kami tidak akan memindahkan Data Peribadi Anda dan Data Peribadi Sensitif kepada negara di luar Malaysia kecuali:-

· Kami mempunyai persetujuan anda (secara nyata atau tersirat melalui langganan anda kepada laman web kami dan/atau aplikasi mudah alih); dan

· Undang-undang perlindungan data di negara penerima memberikan tahap perlindungan data yang mencukupi.

2.6 Keselamatan Data

Kami menggunakan perlindungan fizikal, pengurusan dan teknikal yang munasabah secara komersial untuk memelihara integriti dan keselamatan data anda dan tidak akan secara sengaja membenarkan akses kepada sesiapa di luar GLOCO, selain daripada anda atau seperti yang dinyatakan dalam Dasar ini.

2.7 Hak Anda

Di bawah PDPA, anda mempunyai hak-hak berikut untuk:-

· Minta akses kepada data anda dan dapatkan salinan data tersebut;

· Memerlukan kami untuk membetulkan apa-apa Data Peribadi yang berkaitan dengan anda yang tidak tepat bagi tujuan yang digunakan; dan

· Untuk mengambil tindakan untuk menghentikan penggunaan, memadam, dan/atau melupuskan data yang tidak tepat.

Sekiranya anda ingin melaksanakan hak-hak di atas, anda boleh melakukannya melalui permintaan bertulis bersama-sama dengan pembayaran fi yang ditetapkan.

Permintaan itu boleh dihantarkan kepada kami melalui:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi

GLOCO MALAYSIA SDN. BHD

A-G-13A & A-01-13A, Block A, Merchant Square,

No.1, Jalan Tropicana Selatan 1,

PJU 3, 47410 Petaling Jaya,

Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Emel : support@ghealth.com

Tel : 1300 88 6008

Faks : 60-378830990

2.8 Pelupusan Data

Oleh sebab Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif tidak boleh dikekalkan lebih lama daripada tujuan yang diperlukan, kami mempunyai kewajipan untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda dimusnahkan dan/atau dipadamkan secara kekal selepas satu tempoh masa. Kami akan memadamkan Data Peribadi dan Data Peribadi Sensitif anda mengikut prosedur dalaman kami.

2.9 Undang-undang

Dasar ini ditadbir oleh dan akan ditafsirkan mengikut undang-undang Malaysia dan dengan ini dikemukakan kepada bidangkuasa mahkamah Malaysia.

3. PERNYATAAN-PERNYATAAN PRIVASI

3.1 NOTA KEPADA SEMUA PENGGUNA:

Seksyen ini terpakai kepada semua pengguna.

3.1.1 Sehubungan dengan itu, satu terma bagi penggunaan dan akses setiap Pengguna kepada Perkhidmatan adalah penerimaan mereka terhadap Syarat Penggunaan, yang juga melibatkan penerimaan terma-terma Dasar Privasi ini. Mana-mana Pengguna yang tidak bersetuju dengan mana-mana peruntukan mempunyai pilihan untuk menghentikan Perkhidmatan yang disediakan oleh GLOCO dengan serta-merta.

3.1.2 Semua maklumat yang diberikan kepada GLOCO oleh Pengguna, termasuk Data Peribadi atau mana-mana Data Peribadi Sensitif, adalah secara sukarela. Anda faham bahawa GLOCO boleh menggunakan maklumat anda yang tertentu, yang telah ditetapkan sebagai Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, (a) bagi tujuan membekalkan Perkhidmatan kepada anda, (b) untuk tujuan komersial dan dalam bentuk agregat atau bukan peribadi untuk penyelidikan, analisis statistik dan tujuan risikan perniagaan, (c) untuk menjual atau memindahkan data penyelidikan, statistik atau perisikan sedemikian dalam bentuk agregat atau tidak boleh dikenal pasti kepada pihak ketiga dan sekutu, (d) untuk tujuan komunikasi untuk memberi anda cara yang lebih baik untuk membuat tempahan temujanji dan mendapatkan maklum balas berhubung dengan Pengamal dan amalan mereka, (e) membetulkan isu-isu berkaitan perkhidmatan sokongan pelanggan ('debugging'). GLOCO juga berhak menggunakan maklumat yang diberikan oleh atau mengenai Pengguna untuk tujuan berikut:

(i) Menerbitkan maklumat sedemikian di Laman Web.

(ii) Menghubungi Pengguna untuk menawarkan produk atau perkhidmatan baru.

(iii) Menghubungi Pengguna untuk mengambil maklum balas produk dan perkhidmatan.

(iv) Menganalisis corak penggunaan perisian untuk meningkatkan reka bentuk dan utiliti produk.

(v) Menganalisis maklumat tanpa nama mengenai amalan untuk kegunaan komersial.

Jika anda telah memberikan Data Peribadi anda secara sukarela kepada GLOCO untuk sebarang tujuan yang dinyatakan di atas, anda dengan ini memberi persetujuan kepada pengumpulan dan penggunaan maklumat tersebut oleh GLOCO.

3.1.3 Pengumpulan, penggunaan dan pendedahan maklumat yang telah ditetapkan sebagai Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 memerlukan persetujuan secara nyata anda. Dengan mengesahkan persetujuan anda terhadap Dasar Privasi ini, anda memberikan persetujuan anda terhadap penggunaan, pengumpulan dan pendedahan seperti yang diperuntukkan di bawah undang-undang yang terpakai.

3.1.4 Anda bertanggungjawab bagi mengekalkan ketepatan maklumat yang anda serahkan kepada kami, seperti maklumat hubungan anda yang diberikan sebagai sebahagian daripada pendaftaran akaun. Sekiranya Data Peribadi anda berubah, anda boleh membetulkan, menghapuskan ketidaktepatan, atau meminda maklumat dengan membuat perubahan pada halaman maklumat ahli kami atau dengan menghubungi kami melalui support@ghealth.com. Kami akan berusaha secara niat baik untuk membuat perubahan yang diminta dalam pangkalan data kami yang aktif secepat mungkin. Sekiranya anda memberi sebarang maklumat yang tidak benar, tidak tepat, ketinggalan zaman atau tidak lengkap (atau menjadi tidak benar, tidak tepat, ketinggalan atau tidak lengkap), atau GLOCO mempunyai alasan yang munasabah untuk mengesyaki bahawa maklumat yang anda berikan tidak benar, tidak tepat, ketinggalan atau tidak lengkap, GLOCO boleh, atas budi bicara mutlaknya, memberhentikan penyediaan Perkhidmatan kepada anda. Mungkin terdapat keadaan di mana GLOCO tidak akan membetulkan, memadam atau mengemas kini Data Peribadi anda, termasuk (a) di mana Data Peribadi adalah data pendapat yang disimpan semata-mata untuk tujuan penilaian; dan (b) Data Peribadi adalah dalam dokumen yang berkaitan dengan pendakwaan jika semua prosiding yang berhubungan dengan pendakwaan tersebut belum selesai.

3.1.5 Sekiranya anda ingin membatalkan akaun anda atau meminta supaya kami tidak lagi menggunakan maklumat anda untuk tujuan memberikan anda Perkhidmatan, hubungi kami melalui support@ghealth.com. Kami akan menyimpan maklumat anda selagi akaun anda dengan Perkhidmatan aktif dan setakat yang diperlukan untuk membekalkan Perkhidmatan kepada anda. Kami tidak akan menyimpan maklumat tersebut lebih lama daripada yang diperlukan bagi tujuan-tujuan yang mana maklumat itu boleh digunakan dengan sah atau sebaliknya diperuntukkan di bawah mana-mana undang-undang lain yang sedang berkuatkuasa. Selepas satu tempoh masa, data anda mungkin dinyahperibadikan ('anonymized') dan diagregatkan, dan kemudian mungkin disimpan oleh kami selagi perlu bagi kami untuk memberikan Perkhidmatan kami dengan berkesan, tetapi penggunaan data yang dinyahperibadi oleh kami adalah untuk tujuan analisis semata-mata. Harap maklum bahawa penolakan persetujuan anda, atau pembatalan akaun boleh menyebabkan GLOCO tidak dapat memberikan anda Perkhidmatannya atau untuk menamatkan apa-apa hubungan yang GLOCO mungkin ada dengan anda.

3.1.6 Jika anda ingin menarik diri daripada menerima komunikasi yang tidak penting seperti maklumat berkaitan promosi dan pemasaran berkenaan Perkhidmatan, sila hantarkan e-mel kepada support@ghealth.com.

3.1.7 GLOCO mungkin memerlukan Pengguna untuk membayar dengan kad kredit, pindahan wayar, kad debit atau cek bagi Perkhidmatan yang mana jumlahlangganan perlu dibayar. GLOCO akan mengumpul nombor kad kredit Pengguna dan/atau maklumat institusi kewangan lain seperti nombor akaun bank dan akan menggunakan maklumat tersebut untuk proses pengebilan dan pembayaran, termasuk tetapi tidak terhad kepada penggunaan dan pendedahan nombor kad kredit dan maklumat tersebut kepada pihak ketiga yang diperlukan untuk menyelesaikan operasi bil tersebut. Pengesahan maklumat kredit, bagaimanapun, hanya dilakukan oleh Pengguna melalui proses pengesahan. Butiran kad kredit/kad debit Pengguna diuruskan pada tapak selamat milikan pembekal perkhidmatan gerbang pembayaran yang telah diluluskan yang mana secara digital di bawah penyulitan ('encryption'), di mana ia memberikan tahap penjagaan yang paling tinggi sesuai dengan teknologi masa kini. Walau bagaimanapun, GLOCO memberikan anda pilihan untuk tidak menyimpan butiran pembayaran anda. Walau bagaimanapun, Pengguna dinasihatkan bahawa teknologi internet tidak selamat sepenuhnya dan Pengguna harus menggunakan budi bicara dalam penggunaan.

3.1.8 Oleh kerana piawaian komunikasi di Internet, apabila Pengguna atau Pengguna Akhir atau sesiapa yang melawat Laman Web, GLOCO secara automatik menerima URL tapak dari mana sesiapa yang melawat. GLOCO juga menerima alamat Protokol Internet (IP) bagi setiap komputer Pengguna (atau server proksi Pengguna yang digunakan untuk mengakses World Wide Web), sistem pengendalian komputer Pengguna dan jenis pelayar web Pengguna menggunakan, corak e-mel, serta nama pembekal perkhidmatan Internet Pengguna. Maklumat ini digunakan untuk menganalisis trend keseluruhan untuk membantu GLOCO meningkatkan Perkhidmatannya. Hubungan antara alamat IP pengguna dan maklumat peribadi Pengguna tidak dikongsi atau didedahkan kepada pihak ketiga. Walau bagaimanapun, GLOCO boleh berkongsi dan/atau mendedahkan beberapa penemuan agregat (bukan data spesifik) dalam bentuk yang telah dinyahperibadi (iaitu, tidak boleh dikenalpasti secara peribadi) dengan pengiklan, penaja, pelabur, rakan kongsi strategik, dan lain-lain untuk membantu mengembangkan perniagaannya.

3.1.9 Laman web menggunakan cookies sementara untuk menyimpan data tertentu (yang bukan data peribadi yang sensitif) yang digunakan oleh GLOCO dan pembekal perkhidmatannya untuk pentadbiran teknikal Laman Web, penyelidikan dan pembangunan, dan pentadbiran bagi Pengguna. Dalam menjalankan iklan atau mengoptimumkan perkhidmatan kepada Penggunanya, GLOCO boleh membenarkan pihak ketiga yang diberi kuasa untuk meletakkan atau mengenali cookies unik pada pelayar Pengguna. Cookies itu bagaimanapun, tidak menyimpan sebarang Data Peribadi Pengguna. Anda boleh melaraskan pelayar internet anda untuk melumpuhkan cookies. Sekiranya cookies dilumpuhkan, anda masih boleh menggunakan Laman Web, tetapi Laman Web mungkin terhad dalam penggunaan beberapa ciri.

3.1.10 Pengguna mungkin mempunyai akses terhad ke Laman Web tanpa membuat akaun di Laman Web. Pengguna yang tidak berdaftar boleh membuat temujanji dengan doktor dengan memberikan nama dan nombor telefon mereka. Untuk mempunyai akses kepada semua ciri dan manfaat di Laman Web kami, Pengguna mesti membuat akaun di Laman Web kami terlebih dahulu. Untuk membuka akaun, Pengguna dikehendaki memberikan maklumat berikut, yang mana Pengguna mengenali dan mengakui secara nyata adalah Data Peribadi yang membolehkan orang lain, termasuk GLOCO, untuk mengenal pasti Pengguna: nama, ID Pengguna, alamat e-mel, negara, ZIP / poskod , umur, nombor telefon, kata laluan yang dipilih oleh Pengguna dan maklumat akaun kewangan yang sah. Maklumat lain yang diminta pada halaman pendaftaran, termasuk keupayaan untuk menerima tawaran promosi dari GLOCO, adalah secara pilihan. GLOCO boleh, pada masa akan datang, memasukkan permintaan pilihan lain untuk maklumat daripada Pengguna bagi membantu GLOCO menyesuaikan Laman Web untuk menyampaikan maklumat yang diperibadikan kepada Pengguna.

3.1.11 Dasar Privasi ini terpakai kepada Perkhidmatan yang dimiliki dan dikendalikan oleh GLOCO. GLOCO tidak menjalankan kawalan ke atas tapak-tapak halaman yang dipaparkan hasil daripada carian atau pautan dari dalam Perkhidmatannya. Laman-laman lain ini mungkin meletakkan cookies mereka sendiri atau fail-fail lain pada komputer Pengguna, mengumpul data atau meminta Data Peribadi dari Pengguna, yang mana GLOCO tidak bertanggungjawab atau bertanggungan. Oleh itu, GLOCO tidak membuat apa-apa representasi mengenai amalan atau dasar privasi pihak ketiga atau terma penggunaan laman web tersebut, ataupun GLOCO tidak menjamin ketepatan, integriti, atau kualiti maklumat, data, teks, perisian, bunyi, gambar, grafik, video, mesej atau bahan lain yang tersedia di laman web tersebut. Kemasukan atau pengecualian tidak menyiratkan sebarang sokongan oleh GLOCO terhadap laman-laman web tersebut, pembekal laman web, atau maklumat di laman-laman web tersebut. Jika anda membuat keputusan untuk melawat laman web pihak ketiga yang dipautkan ke Laman Web, anda melakukan ini sepenuhnya atas risiko anda sendiri. GLOCO menggalakkan Pengguna untuk membaca dasar privasi laman web tersebut.

3.1.12 Laman Web boleh membolehkan Pengguna untuk berkomunikasi dengan Pengguna lain atau untuk menyiarkan maklumat untuk diakses oleh orang lain, yang mana Pengguna lain boleh mengumpul data tersebut. Pengguna-pengguna tersebut, termasuk mana-mana moderator atau pentadbir, bukan wakil atau agen GLOCO, dan pendapat atau kenyataan mereka tidak semestinya mencerminkan pendirian GLOCO, dan mereka tidak diberi kuasa untuk mengikat GLOCO kepada mana-mana kontrak. GLOCO dengan ini secara nyata menafikan sebarang liabiliti untuk sebarang pergantungan atau penyalahgunaan maklumat sedemikian yang disediakan oleh Pengguna atau pelawat dengan cara sedemikian.

3.1.13 GLOCO tidak mengumpul maklumat mengenai pengunjung Laman Web dari sumber lain, seperti rekod atau badan awam, atau organisasi swasta, kecuali untuk tujuan pendaftaran Pengguna (yang mana pengumpulan, penggunaan, penyimpanan dan pendedahan mesti dipersetujui oleh Pengguna Akhir di bawah Syarat Penggunaan agar GLOCO boleh memberikan Perkhidmatan secara berkesan).

3.1.14 GLOCO mengekalkan dasar "Tiada-Spam" yang ketat, yang bermaksud GLOCO tidak berniat untuk menjual, menyewa atau sebaliknya memberikan alamat e-mel anda kepada pihak ketiga tanpa persetujuan anda.

3.1.15 GLOCO telah melaksanakan amalan pemasaran antarabangsa yang terbaik dan dasar keselamatan, peraturan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi data peribadi yang dikawalnya daripada akses tanpa izin, kegunaan atau pendedahan yang tidak wajar, pengubahsuaian yang tidak dibenarkan dan pemusnahan yang tidak sah atau kerugian yang tidak sengaja. Walau bagaimanapun, bagi apa-apa kehilangan atau kecurian data disebabkan oleh akses yang tidak dibenarkan kepada peranti elektronik Pengguna di mana Pengguna mendapat Perkhidmatan, GLOCO tidak akan dipertanggungjawabkan untuk apa-apa kerugian yang ditanggung oleh Pengguna.

3.1.16 GLOCO melaksanakan amalan dan prosedur keselamatan yang munasabah dan mempunyai program keselamatan maklumat terperinci dan dasar keselamatan maklumat yang mengandungi langkah-langkah kawalan keselamatan, teknikal, operasi dan fizikal yang sepadan dengan maklumat yang dikumpul dan sifat perniagaan GLOCO.

3.1.17 GLOCO memandang hak privasi anda dengan serius dan selain daripada yang dinyatakan secara khusus dalam Dasar Privasi ini, hanya akan mendedahkan Data Peribadi anda sekiranya diperlukan oleh undang-undang, kaedah, peraturan, agensi penguatkuasaan undang-undang, pegawai kerajaan, pihak berkuasa undang-undang atau keperluan yang serupa atau apabila GLOCO, menurut budi bicara mutlaknya, menganggap perlu untuk melindungi haknya atau hak orang lain, untuk mencegah bahaya kepada orang atau harta benda, untuk menentang penipuan dan risiko kredit, atau untuk menguatkuasakan atau mengaplikasikan Syarat-syarat Penggunaan.

3.2 NOTA KEPADA PENGAMAL:

Seksyen ini terpakai kepada semua Pengamal.

3.2.1 Sebagai sebahagian daripada pendaftaran serta proses penciptaan dan penyerahan permohonan yang tersedia kepada Pengamal di GLOCO, maklumat tertentu, termasuk Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif dikumpulkan dari Pengamal.

3.2.2 Oleh itu, semua pernyataan dalam Dasar Privasi ini digunapakai kepada semua Pengamal, dan oleh itu semua Pengamal dikehendaki membaca dan memahami kenyataan-kenyataan privasi yang dinyatakan di sini sebelum menyerahkan sebarang Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif kepada GLOCO, sekiranya tidak merekamungkin diwajibkan untuk meninggalkan Perkhidmatan, termasuk Laman Web dengan segera.

3.2.3 Maklumat peribadi Pengamal, yang mereka pilih untuk memberikan kepada GLOCO, digunakan untuk membantu para Pengamal menerangkan dan mengenal pasti diri mereka. Maklumat ini dimiliki oleh GLOCO semata-mata. Anda akan menjadi pemilik maklumat anda dan anda bersetuju dengan GLOCO mengumpul, menggunakan, memproses dan/atau mendedahkan maklumat ini untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan selanjutnya. GLOCO boleh menggunakan maklumat sedemikian untuk tujuan komersial dan dalam bentuk agregat atau bukan peribadi untuk penyelidikan, analisis statistik dan tujuan perisikan perniagaan, dan mungkin akan menjual atau sebaliknya memindahkan data penyelidikan, statistik atau risikan sedemikian dalam bentuk agregat atau tidak boleh dikenalpasti secara peribadi kepada pihak-pihak ketiga dan sekutu-sekutunya. GLOCO juga berhak untuk menggunakan maklumat yang diberikan oleh atau mengenai Pengamal untuk tujuan-tujuan berikut:

(i) Menerbitkan maklumat sedemikian di Laman Web.

(ii) Menghubungi Pengamal untuk menawarkan produk atau perkhidmatan baru.

(iii) Menghubungi Pengamal untuk mendapatkan maklum balas produk.

(iv) Menganalisis corak penggunaan perisian untuk meningkatkan reka bentuk dan utiliti produk.

(v) Menganalisis maklumat amalan tanpa nama termasuk kewangan, dan maklumat inventori untuk kegunaan komersial.

3.2.4 GLOCO secara automatik membolehkan penyenaraian maklumat Pengamal di Laman Webnya untuk setiap 'Doktor' atau 'Klinik' yang ditambah kepada sesuatu Amalan menggunakan perisiannya. Maklumat Pengamal yang disenaraikan di Laman Web dipaparkan apabila Pengguna Akhir mencari doktor di Laman Web, dan maklumat Pengamal yang disenaraikan di Laman Web digunakan oleh Pengguna Akhir untuk memohon penjadualan janji temu doktor. Maklumat peribadi Pengamal yang disenaraikan di Laman Web tidak dijana oleh GLOCO dan diberikan kepada GLOCO oleh Pengamal yang ingin mendaftar diri di Laman Web, atau dikumpulkan oleh GLOCO dari domain awam. GLOCO memaparkan maklumat sedemikian di laman webnya atas dasar sedia ada ('as-is') dan tidak membuat perwakilan atau jaminan mengenai ketepatan atau kelengkapan maklumat tersebut. Oleh itu, kami amat menggalakkan Pengamal untuk memeriksa ketepatan dan kelengkapan maklumat mereka dari semasa ke semasa, dan memaklumkan kepada kami dengan serta-merta mengenai apa-apa percanggahan, perubahan atau kemas kini kepada maklumat tersebut. Walau bagaimanapun, GLOCO akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan ketepatan dan kelengkapan maklumat ini.

3.2.5 GLOCO juga mungkin memaparkan maklumat bagi Pengamal yang masih tidak berdaftar untuk Perkhidmatan, dengan syarat para Pengamal telah bersetuju bagi GLOCO mengumpul, memproses dan/atau mendedahkan maklumat mereka di Laman Web. Pengamal sedemikian disahkan oleh GLOCO atau syarikat bersekutunya, dan GLOCO mengambil segala usaha untuk mendapatkan maklumat yang tepat untuk Pengamal tersebut. Walau bagaimanapun, GLOCO tidak menanggung apa-apa liabiliti untuk mana-mana maklumat yang tidak betul atau tidak lengkap yang terdapat di Laman Web untuk Pengamal tersebut.

3.3 NOTA KEPADA PENGGUNA AKHIR:

Seksyen ini terpakai kepada semua Pengguna Akhir.

3.3.1 Sebagai sebahagian daripada proses pendaftaran/penciptaan aplikasi dan penyerahan yang tersedia kepada Pengguna Akhir di Laman Web ini, maklumat tertentu, termasuk Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif dikumpulkan daripada Pengguna Akhir.

3.3.2 Semua pernyataan dalam Dasar Privasi ini digunapakai kepada semua Pengguna Akhir, dan oleh itu semua Pengguna Akhir diperlukan membaca dan memahami kenyataan-kenyataan privasi yang dinyatakan di sini sebelum menyerahkan sebarang Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif kepada GLOCO, sekiranya tidak mereka mungkin diwajibkan untuk meninggalkan GLOCO dengan segera.

3.3.3 Sekiranya anda secara tidak sengaja mengemukakan maklumat kepada GLOCO sebelum membaca kenyataan privasi yang dinyatakan di sini, dan anda tidak bersetuju dengan cara maklumat itu dikumpulkan, diproses, disimpan, digunakan atau didedahkan, maka anda boleh mengakses, mengubah suai dan memadamkan maklumat tersebut dengan menggunakan pilihan yang disediakan di Laman Web. Di samping itu, anda boleh, dengan menghantar e-mel ke support@ghealth.com, bertanya sama ada GLOCO memiliki data peribadi anda, dan anda juga mungkin memerlukan GLOCO memadamkan dan memusnahkan semua maklumat tersebut.

3.3.4 Maklumat peribadi yang dapat mengenalpasti Pengguna-Pengguna Akhir, yang mereka pilih untuk memberikan di Laman Web adalah digunakan untuk membantu Pengguna Akhir menerangkan/mengenal pasti diri mereka. Maklumat lain yang tidak mengenalpasti Pengguna Akhir secara peribadi sebagai individu, dikumpulkan oleh GLOCO dari Pengguna Akhir (seperti, corak penggunaan yang diterangkan di atas) dan dimiliki oleh GLOCO semata-mata. GLOCO juga boleh menggunakan maklumat sedemikian dalam bentuk agregat atau bukan peribadi untuk penyelidikan, analisis statistik dan tujuan perisikan perniagaan, dan boleh menjual atau memindahkan data penyelidikan, statistik atau risikan sedemikian dalam bentuk agregat atau tidak boleh dikenalpasti kepada pihak ketiga dan sekutu-sekutunya. Khususnya, GLOCO berhak menggunakan maklumat demografik Pengguna Akhir tanpa nama dan maklumat kesihatan Pengguna Akhir tanpa nama untuk tujuan-tujuan berikut:

(i) Menganalisis corak penggunaan perisian untuk meningkatkan reka bentuk dan utiliti produk.

(ii) Menganalisis maklumat sedemikian untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi baru.

(iii) Menggunakan analisis maklumat tersebut dalam penawaran produk komersial lain GLOCO.

(iv) Perkongsian analisis maklumat tersebut dengan pihak ketiga untuk kegunaan komersial.

3.3.5 GLOCO akan berkomunikasi dengan Pengguna Akhir melalui e-mel, telefon dan notis yang dipaparkan di Laman Web atau melalui cara lain yang tersedia melalui perkhidmatan tersebut, termasuk teks dan bentuk mesej lain. Pengguna Akhir boleh menukar e-mel dan pilihan butiran hubungan mereka pada bila-bila masa dengan log masuk ke "Akaun" mereka di www.ghealth.com dan menukarkan tetapan akaun.

3.3.6 Pada sesetengah masa, GLOCO menjalankan tinjauan Pengguna untuk mengumpulkan maklumat mengenai pilihan Pengguna Akhir. Tinjauan ini adalah secara pilihan dan jika Pengguna Akhir memilih untuk memberi maklum balas, maklum balas mereka akan disimpan tanpa nama. Sama seperti di atas, GLOCO juga mungkin menawarkan pertandingan untuk Pengguna Akhir yang layak di mana kami meminta maklumat hubungan dan demografi seperti nama, alamat e-mel dan alamat surat-menyurat. Maklumat demografi yang dikumpul oleh GLOCO dalam proses pendaftaran dan melalui tinjauan digunakan untuk membantu GLOCO meningkatkan mutu Perkhidmatannya untuk memenuhi keperluan dan keutamaan Pengguna Akhir.

3.3.7 GLOCO boleh menyimpan rekod komunikasi elektronik dan panggilan telefon yang diterima dan dibuat untuk membuat temujanji atau tujuan-tujuan lain bagi pentadbiran Perkhidmatan, sokongan pelanggan, penyelidikan dan pembangunan dan untuk penyenaraian lebih baik Pengamal.

3.3.8 Semua pekerja dan pemproses data GLOCO, yang mempunyai akses kepada, dan dikaitkan dengan pemprosesan data peribadi sensitif, bertanggungjawab untuk mematuhi sifat kesulitan Data Peribadi atau Data Peribadi Sensitif setiap Pengguna Akhir. GLOCO telah meletakkan prosedur dan teknologi mengikut amalan industri yang baik dan mengikut undang-undang yang terpakai, untuk mengekalkan keselamatan semua data peribadi dari titik pengumpulan hingga titik kemusnahan. Mana-mana pemproses data pihak ketiga yang GLOCO memindahkan Data Peribadi kepada mesti bersetuju untuk mematuhi prosedur dan dasar tersebut, atau meletakkan langkah-langkah yang mencukupi dengan sendirinya.

3.3.9 GLOCO juga boleh mendedahkan atau memindahkan maklumat peribadi Pengguna Akhir dan maklumat lain yang diberikan oleh Pengguna, kepada pihak ketiga sebagai sebahagian daripada penyusunan semula atau penjualan aset syarikat atau bahagian korporat milikan GLOCO. Mana-mana pihak ketiga yang mana GLOCO memindahkan atau menjual asetnya akan mempunyai hak untuk terus menggunakan maklumat peribadi dan maklumat lain yang diberikan oleh Pengguna Akhir kepada kami, selaras dengan Syarat Penggunaan.

3.3.10 Setakat yang diperlukan untuk membekalkan Pengguna Akhir dengan Perkhidmatan, GLOCO boleh memberikan Data Peribadi mereka kepada kontraktor pihak ketiga yang bekerja bagi pihak atau dengan GLOCO untuk membekalkan Pengguna Akhir dengan Perkhidmatan tersebut, untuk membantu GLOCO berkomunikasi dengan Pengguna Akhir atau mengekalkan Laman Web. Secara umumnya kontraktor-kontraktor ini tidak mempunyai hak yang bebas untuk berkongsi maklumat ini, namun kontraktor-kontraktor tertentu yang membekalkan perkhidmatan di Laman Web, termasuk pembekal perkhidmatan komunikasi dalam talian, mungkin menggunakan dan mendedahkan Data Peribadi yang dikumpulkan bagi tujuan pembekalan Perkhidmatan ini mengikut dasar privasi mereka sendiri. Dalam keadaan sedemikian, anda bersetuju dengan kami mendedahkan Data Peribadi anda kepada kontraktor, semata-mata untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja.

3.4 NOTA KEPADA PELAWAT BIASA

Seksyen ini terpakai kepada semua Pelawat Biasa.

3.4.1 Tiada data peribadi sensitif yang dikumpulkan secara automatik oleh GLOCO dari mana-mana pelawat biasa laman web ini, yang melawati Laman Web semata-mata.

3.4.2 Walau bagaimanapun, peruntukan-peruntukan tertentu dalam Dasar Privasi ini mungkin terpakai kepada pelawat-pelawat biasa, dan pelawat-pelawat biasa juga dikehendaki membaca dan memahami kenyataan-kenyataan privasi yang dinyatakan di sini, sekiranya tidak mereka mungkin diwajibkan meninggalkan Laman Web ini dengan segera.

3.4.3 Sekiranya anda, sebagai pelawat biasa, secara tidak sengaja telah melayari halaman lain dari Laman Web ini sebelum membaca pernyataan privasi yang dinyatakan di sini, dan anda tidak bersetuju dengan cara maklumat tersebut diperoleh, dikumpulkan, diproses, disimpan, digunakan, didedahkan atau dikekalkan, semata-mata berhenti menggunakan aplikasi pelayar ini secara biasanya akan membersihkan semua cookies sementara yang dipasang oleh GLOCO. Walau bagaimanapun, semua pelawat digalakkan menggunakan fungsi "bersihkan cookies" ('clear cookies') dalam pelayar mereka untuk memastikan pembersihan / penghapusan tersebut, ini adalah sebab GLOCO tidak menjamin, meramalkan atau membekalkan kepada kelakuan peralatan semua pelawat di Laman Web.

3.4.4 Anda bukan pelawat biasa jika anda secara sukarela menyerahkan data peribadi kepada GLOCO melalui apa-apa cara, termasuk e-mel, pos atau melalui proses pendaftaran di Laman Web. Semua pelawat tersebut akan dianggap, dan akan dilayan sebagai, Pengguna untuk tujuan Dasar Privasi ini, dan dalam hal ini, semua pernyataan dalam Dasar Privasi ini terpakai kepada pengguna-pengguna tersebut.

4. KERAHSIAAN DAN KESELAMATAN

4.1 Data Peribadi anda dikekalkan oleh GLOCO dalam bentuk elektronik pada peralatannya, dan pada peralatan pekerjanya. Maklumat sedemikian juga boleh ditukar kepada bentuk fizikal dari semasa ke semasa. GLOCO mengambil semua langkah berjaga-jaga yang perlu untuk melindungi Data Peribadi anda dalam talian dan luar talian, dan melaksanakan amalan dan langkah keselamatan yang munasabah termasuk langkah-langkah keselamatan kawalan pengurusan, teknikal, operasi dan fizikal tertentu yang sepadan dengan mengambil kira sifat maklumat yang dikumpul dan juga perniagaan GLOCO.

4.2 Tiada pentadbir di GLOCO akan mengetahui kata laluan anda. Adalah penting untuk anda melindungi daripada akses yang tidak dibenarkan ke kata laluan anda, komputer anda dan telefon bimbit anda. Pastikan anda log keluar dari Laman Web apabila selesai. GLOCO tidak bertanggungjawab terhadap sebarang penggunaan akaun dan kata laluan anda yang tidak dibenarkan. Sekiranya anda mengesyaki penggunaan akaun tanpa kebenaran anda, anda mesti segera memaklumkan GLOCO dengan menghantar e-mel kepada support@ghealth.com. Anda akan bertanggungjawab untuk menanggung rugi GLOCO disebabkan oleh kerugian yang ditanggung olehnya disebabkan penggunaan akaun dan kata laluan anda yang tidak dibenarkan.

4.3 GLOCO hanya membolehkan akses kepada semua maklumat Pengguna kepada kakitangan, ejen atau rakan kongsi dan pihak ketiga berdasarkan keperluan yang perlu diketahui ('need to know'), dan mengikat hanya kakitangannya untuk mematuhi kewajiban kerahsiaan yang ketat.

4.4 Sebahagian daripada fungsi Laman Web ini adalah untuk membantu para doktor untuk menyelenggara dan mengatur maklumat tersebut. Oleh itu, kami boleh menyimpan dan menyerahkan semua rekod tersebut kepada pihak berkuasa yang berkenaan, atau kepada doktor yang meminta akses kepada maklumat tersebut.

4.5 Sebahagian daripada fungsi Laman Web adalah untuk membantu pesakit mengakses maklumat yang berkaitan dengannya. Oleh itu, kami boleh menyimpan dan menyerahkan semua rekod tersebut kepada pesakit yang berkaitan, atau kepada doktor mereka.

4.6 Walau bagaimanapun, GLOCO tidak bertanggungjawab terhadap kerahsiaan, keselamatan atau pengedaran Data Peribadi anda oleh rakan kongsi kami dan pihak ketiga di luar skop perjanjian kami dengan rakan kongsi dan pihak ketiga tersebut. Selanjutnya, GLOCO tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang pelanggaran keselamatan atau untuk sebarang tindakan pihak ketiga atau peristiwa yang berada di luar kawalan GLOCO yang munasabah termasuk tetapi tidak terhad kepada tindakan pemerintah, penggodaman komputer, akses tanpa kebenaran kepada data dan penyimpanan komputer peranti, kemalangan komputer, pelanggaran keselamatan dan penyulitan, kualiti perkhidmatan Internet yang kurang baik atau perkhidmatan telefon pengguna dan sebagainya.

4.7 Harap maklum bahawa pembekal terpilih kami yang membekalkan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan melalui Laman Web, misalnya, profesional perubatan seperti doktor, doktor gigi, ahli farmasi, dan sebagainya terikat secara ketat oleh keistimewaan profesional atau kerahsiaan berkenaan pesakit dan terikat oleh kod yang relevan berkenaan profesion mereka yang dikawal oleh badan profesional masing-masing. Kami tidak, dan tidak akan menerima apa-apa kewajipan kerahsiaan berkenaan dengan apa-apa komunikasi selain yang dinyatakan secara nyata dalam Syarat Penggunaan dan Dasar Privasi kami.

4.8 Penggunaan perkhidmatan anda melalui Laman Web dan penerbitan atau posting soalan, jawapan, komen, perbincangan atau ciri-ciri lain adalah peribadi antara anda dan pembekal perkhidmatan terpilih kami. Anda perlu mempertimbangkan dengan teliti sebelum mendedahkan apa-apa maklumat spesifik individu dan peribadi yang boleh dikenalpasti dalam mana-mana ciri awam kerana ia dapat dilihat dan dikumpulkan oleh pihak ketiga yang boleh menggunakannya untuk tujuan lain, yang mana kami tidak mempunyai kawalan. Sila gunakan budi bicara dalam penerbitan atau pengeposan maklumat sensitif.

5. BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKAN COOKIES

5.1 "Cookies" adalah maklumat yang ditempatkan pada cakera keras individu-individu untuk membolehkan individu lebih mudah berkomunikasi dan berinteraksi dengan laman web. Kami mungkin menggunakan cookies untuk menyesuaikan pengalaman anda di laman web kami. Cookies membantu kami memantau berapa kali pengguna telah melawat tapak web tertentu dan mengenal pasti halaman mana yang telah diakses.

5.2 Cookies tidak memberi kami akses kepada komputer anda atau sebarang maklumat tentang anda, selain daripada data yang anda pilih untuk berkongsi dengan kami. Jika mengikut pilihan tersendiri, anda boleh menolak mana-mana cookies dari www.ghealth.com dan aplikasi mudah alih 'gHealth' melalui pengurusan pelayar web anda. Ini mungkin menghalang anda daripada memanfaatkan sepenuhnya laman web ini.

6. PERKONGSIAN DATA PERIBADI ANDA

6.1 Apabila menggunakan maklumat anda untuk tujuan yang mana ia dikumpulkan, kami mungkin perlu mendedahkannya di dalam kumpulan syarikat kami dan syarikat yang berkaitan dan/atau bersekutu kami, pemegang lesen, rakan niaga dan/atau penyedia perkhidmatan, dan jika perlu, kepada mana-mana pihak yang berjanji untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit dalam melaksanakan Tujuan-tujuan yang disebut di atas, sama ada di dalam atau di luar Malaysia. Apabila ini berlaku, kami akan mengkehendaki pihak ketiga yang kami berkongsi maklumat anda dengan untuk mengendalikan maklumat anda menggunakan tahap penjagaan yang sama yang digunapakai olehkami.

6.2 Kami boleh menggunakan dan mendedahkan Data Peribadi anda untuk tujuan berikut:

(i) untuk menghantar kepada anda bahan promosi bagi pihak kumpulan syarikat kami, rakan niaga dan/atau syarikat bersekutu kami yang kami fikir mungkin menarik untuk anda.

(ii) untuk menganalisis corak penggunaan perisian untuk meningkatkan reka bentuk dan utiliti produk.

(iii) untuk menganalisis maklumat tersebut untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi baru.

(iv) untuk menggunakan analisis maklumat tersebut dalam penawaran produk komersial lain GLOCO atau rakan perniagaannya dan/atau syarikat bersekutu.

(v) untuk berkongsi analisis maklumat tersebut dengan pihak ketiga untuk kegunaan komersial.

6.3 Jika anda sebelum ini bersetuju dengan kami menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran langsung, anda boleh mengubah fikiran anda pada bila-bila masa dengan menulis atau menghantar e-mel kepada kami di support@ghealth.com.

7. PAUTAN UNTUK LAMAN WEB LAIN

7.1 Sila ambil perhatian bahawa www.ghealth.com dan aplikasi mudah alih 'gHealth' mungkin mengandungi pautan atau rujukan kepada laman web lain di luar kawalan kami. Sebaik sahaja anda menggunakan pautan ini untuk meninggalkan laman web kami, anda perlu ambil perhatian bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap laman web yang lain. Oleh itu, kami tidak akan bertanggungjawab terhadap perlindungan dan privasi apa-apa maklumat yang anda berikan semasa melawat laman web tersebut dan pernyataan privasi ini tidak mengawal laman web tersebut. Anda dikehendaki berhati-hati dan membaca kenyataan privasi yang berkenaan dengan laman web yang dipersoalkan.

8. PERUBAHAN KEPADA DASAR PRIVASI

8.1 GLOCO boleh mengemas kini Dasar Privasi ini pada bila-bila masa, dengan atau tanpa notis awal. Sekiranya terdapat perubahan ketara dalam cara GLOCO memperlakukan maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi milikan Pengguna, atau di dalam Dasar Privasi itu sendiri, GLOCO akan memaparkan notis di Laman Web atau menghantar e-mel kepada Pengguna, seperti yang disediakan di atas, supaya anda boleh menyemak perubahan terma sebelum meneruskan penggunaan Perkhidmatan. Seperti biasa, jika anda membantah mana-mana perubahan kepada terma kami, dan anda tidak lagi mahu menggunakan Perkhidmatan, anda boleh menghubungi support@ghealth.com untuk menyahaktifkan akaun anda. Kecuali jika dinyatakan sebaliknya, Dasar Privasi semasa GLOCO terpakai kepada semua maklumat yang ada mengenai anda dan akaun GLOCO anda.

8.2 Jika Pengguna menggunakan Perkhidmatan atau mengakses Laman Web selepas notis perubahan telah dihantar kepada Pengguna tersebut atau diterbitkan di Laman Web, Pengguna tersebut dengan ini memberikan persetujuannya terhadap terma-terma yang telah diubah.

9. PRIVASI KANAK-KANAK DAN INDIVIDU BAWAH UMUR

9.1 Berkenaan dengan kanak-kanak atau individu bawah umur (iaitu individu yang berumur di bawah 18 tahun) atau individu yang tidak kompeten secara sah untuk memberikan persetujuan, anda mengesahkan bahawa anda adalah ibu atau bapa atau penjaga atau orang yang mempunyai tanggungjawab ibu bapa terhadap mereka atau orang yang dilantik oleh mahkamah untuk menguruskan urusan mereka atau bahawa mereka telah melantik anda untuk bertindak untuk mereka, untuk memberi persetujuan bagi pihak mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka mengikut Dasar Privasi ini.

10. PERSETUJUAN KEPADA DASAR INI

10.1 Anda mengakui bahawa Dasar Privasi ini adalah sebahagian daripada Syarat Penggunaan Laman Web dan Perkhidmatan lain, dan anda tanpa syarat bersetuju bahawa dengan menjadi Pengguna Laman Web dan Perkhidmatannya ini menandakan anda (i) bersetuju dengan Dasar Privasi ini dan (ii) membenarkan GLOCO menggunakan, mengumpul, memproses dan/atau mendedahkan Data Peribadi anda mengikut cara dan tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini. Kunjungan anda ke Laman Web dan penggunaan Perkhidmatan ini tertakluk kepada Dasar Privasi ini dan Syarat Penggunaan.

10.2 Setakat yang anda berikan (atau akan memberikan) data peribadi mengenai ahli keluarga anda, pasangan, tanggungan lain (jika anda seorang individu), pengarah, pemegang saham, pekerja, wakil, ejen (jika anda adalah entiti korporat / organisasi) dan/atau individu lain, anda mengesahkan bahawa anda telah menjelaskan (atau akan menjelaskan) kepada mereka bahawa data peribadi mereka akan diberikan kepada, dan diproses oleh, kami dan anda mewakili dan memberi jaminan bahawa anda telah memperoleh persetujuan mereka terhadap pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka mengikut Dasar Privasi ini.

11. BAHASA DASAR PRIVASI INI

11.1 Selaras dengan Seksyen 7(3) PDPA, Dasar Privasi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakkonsistenan atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

12. HUBUNGI KAMI

12.1 Untuk sebarang pertanyaan atau aduan atau untuk meminta akses dan/atau pembetulan data peribadi atau berkaitan dengan Dasar Privasi ini dan Syarat Penggunaan atau selainnya berkaitan dengan penggunaan mana-mana data peribadi anda oleh kami, anda boleh menghubungi kami mengikut butiran hubungan berikut.

Alamat surat-menyurat:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi

GLOCO MALAYSIA SDN. BHD

A-G-13A & A-01-13A, Block A, Merchant Square,

No.1, Jalan Tropicana Selatan 1,

PJU 3, 47410 Petaling Jaya,

Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Emel : support@ghealth.com

Tel : 1300 88 6008

Faks : 60-378830990

Tarikah kemaskini akhir: [22 July 2019]